Wykorzystanie pozawynagrodzeniowych narzędzi motywacji w małym przedsiębiorstwie na przykładzie firmy "Paw Kominki" - Ziaja Katarzyna (My University, 2006)
Obecnie sektor małych i średnich przedsiębiorstw ma decydujące znaczenie dla wzrostu gospodarczego kraju, lecz stosowany w nich sposób zarządzania ludźmi bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Ktoś kiedyś powiedział: „gdyby nie było kropli, ocean by nie istniał” - właśnie ze względu na makroekonomiczny oddźwięk działań małych firm ważny jest ich bezustanny rozwój przyczyniający się do wzrostu całego kraju. W związku z tym, że kluczem do sukcesu małych firm są pracownicy, postanowiłam skupić się właśnie na tym najważniejszym aktywie, decydującym o powodzeniu prowadzonej działalności. Małym przedsiębiorcom bardzo często brakuje doświadczenia i wiedzy na temat sposobów kierowania pracownikami, co przyczynia się do spowolnienia wzrostu firm. Początkowo obserwacja a z czasem uczestnictwo w działalności małej organizacji, zdeterminowało mnie do głębszego przyglądnięcia się zarządzaniu zasobami ludzkimi przedsiębiorstwa Paw Kominki. Właściwe wykorzystanie funkcji personalnej decyduje o poziomie motywacji wśród pracowników, dlatego celem pracy jest weryfikacja i ocena wykorzystywanego systemu motywacyjnego i wpływu jaki ma on na ludzi pracujących w firmie. Praktyka pokazała, iż mali przedsiębiorcy nie doceniają pozawynagrodzeniowych środków motywacyjnych, które w wielu przypadkach mają decydujący wpływ na osiągnięcie konkurencyjnej pozycji przedsiębiorstwa na rynku.
Application of non-salary based incentives in a small size business on the example of “Paw Kominki”
Keywords: teoria motywacji; systemy motywowania; motywacja w zarządzaniu personelem; mała firma; zarządzanie zasobami ludzkimi