Wymagania ergonomii oraz bezpieczeństwa i higieny pracy biurowej na przykładzie firmy Web Design - Cicha, Agnieszka (My University, 2011)
Celem pracy było przedstawienie wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii na stanowisku komputerowym. Analiza pozycji literaturowych umożliwia zaprezentowanie teoretycznych zagadnień wpisujących się w problematykę bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem ergonomicznych aspektów podjętej problematyki. Na tej podstawie opracowano warstwę empiryczną opartą o informacje i materiały źródłowe zebrane w firmie Web Design. W pracy przedstawiono niezgodności zauważone w firmie Web Design, zaproponowano najlepsze z punktu widzenia ergonomii rozwiązania elementów stanowisk pracy oraz przestrzeni pomieszczenia. Na podstawie teorii i obserwacji nasuwają się następujące wnioski, aby prawidłowo zaprojektować stanowiska komputerowe w biurze. Po pierwsze należy przestrzegać norm określonych przez przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, po drugie prawidłowo zaprojektować rozmieszczenie stanowisk komputerowych oraz prawidłowo przygotować warunki środowiska pracy, takie jak: oświetlenie, mikroklimat oraz kolorystykę pomieszczenia.
Requirements of ergonomics and occupational safety and health of office work as examplified by the Web Design company
Keywords: ergonomia; BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); praca biurowa; stanowisko pracy