Metody kompresji audio – video - Nowak, Maciej (My University, 2009)
Celem pracy jest praktyczne zaprezentowanie oraz opis metod kompresji dźwięku i obrazu wideo oraz charakterystyka narzędzi temu służących, w postaci dostępnych dla użytkownik aplikacji. W niniejszej pracy opisane zostały podstawowe pojęcia towarzyszące oraz wchodzące w skład procesu kompresji danych. Zobrazowane zostały dwa główne rodzaje kompresji: kompresja bezstratna oraz kompresja stratna. Następnie zaprezentowany został opis głównych narzędzi wykorzystywanych podczas kompresji zarówno audio, jak i wideo. Przedstawione zostały bardziej i mniej profesjonalne aplikacje, wykorzystywane przez profesjonalistów oraz domowych użytkowników. Następnie przedstawiono proces kompresji oraz jej wyniki. Ponieważ proces kompresji jest procesem skomplikowanym, wymagającym dużej mocy obliczeniowej, w pierwszej kolejności krótko opisany został sprzęt, na którym przeprowadzono operacje kompresji. Kompresji dokonywano na jednakowym nie skompresowanym pliku wideo. Pozwoliło to szczegółowo przedstawić wyniki kompresji, porównać oraz opisać otrzymane parametry audio i wideo. Po przedstawieniu otrzymanych wyników zaprezentowane zostały wnioski dotyczące parametrów otrzymanych plików oraz skuteczności poszczególnych algorytmów kompresji.
Methods of the audio – video compression
Keywords: przetwarzanie informacji; kompresja danych