System bazodanowy dla salonu optycznego przy użyciu PHP i MySQL - Zajiczek Paweł (My University, 2005)
Relacyjne bazy danych są jednymi z najważniejszych i często używanych aplikacji komputerowych. Udostępniają użyteczne i elastyczne mechanizmy przechowywania wszelkiego rodzaju informacji. Relacyjne bazy danych używane są zarówno w aplikacjach tak małych, jak prywatny spis telefonów, aż po potężne magazyny danych stosowane w bankach do zapisu wszelkich realizowanych transakcji. W tej pracy wykorzystany został serwer relacyjnej bazy danych MySQL, na którym można pracować z poziomu aplikacji. Oznacza to możliwość tworzenia nowych baz, modyfikowania ich, oraz wprowadzania i zmiany danych w istniejących już bazach za pomocą zdalnej aplikacji łączącej się z tym serwerem. Językiem bardzo dobrze nadającym się do tworzenia takich właśnie aplikacji klienckich jest PHP. Dzięki PHP w bardzo prosty sposób możemy stworzyć aplikacje, które znacznie upraszczają obsługę bazy danych. W tej pracy przy użyciu MySQL i PHP został stworzony system bazodanowy, który ma na celu usprawnienie i ułatwienie pracy w salonie optycznym. Właściciel salonu optycznego chciał ułatwić przetrzymywanie i dostęp do informacji o klientach, zamówieniach, producentach oprawek i okularów oraz modelach przez nich oferowanych, które salon ma na stanie.
Keywords: firma optyczna; obsługa klienta; projekt systemu bazodanowego; programowanie; język PHP; MySQL; bazy danych; klienci firmy