Rola negocjacji w kształtowaniu stosunków dwustronnych na przykładzie Polski i Niemiec - Hajtek Jakub (My University, 2008)
Negocjacje to proces tak stary, jak stara jest historia społecznego współistnienia i współpracy, czyli historia ludzkości. W wolnym i demokratycznym społeczeństwie jest to podstawowy proces ustalania relacji emocjonalnych, społecznych, gospodarczych i politycznych. Aby społeczeństwo istniało jako jedność, musi funkcjonować współpraca, która z kolei wymaga procesu negocjacji. Rokowania są trudną i złożoną sztuką wymagającą od ich uczestników znajomości specyficznych reguł, świadomości własnych predyspozycji i umiejętności interpersonalnych pozwalających na skuteczne wywieranie wpływu na rozmówcę. Negocjacje zaczynają nabierać większego znaczenia, kiedy pertraktują kraje i narody, a końcowe ustalenia mają wpływ na bieg historii. Doskonała znajomość owej sztuki jest rzeczą czasochłonną i bardzo trudną, ale trud włożony w jej opanowanie jest wartością bezcenną. Celem niniejszej pracy jest ukazanie wpływu negocjacji na pogłębienie wzajemnych stosunków politycznych i ekonomicznych między państwami. Ich role i znaczenie przedstawiam na przykładzie rokowań polsko-niemieckich z lat 1989-1990.
Negotiations in bilateral relations development; Poland – Germany case
Keywords: negocjacje; negocjacje wielostronne; etyka negocjacji; negocjacje międzynarodowe; style i taktyki negocjacji; negocjacje polsko-niemieckie; historia stosunków niedzynarodowych