Analiza działalności kredytowej banków komercyjnych na przykładzie Banku Spółdzielczego w Brzesku - Malaga Agata (My University, 2003)
Banki spółdzielcze są najważniejszymi instytucjami finansowymi świadczącymi usługi finansowe na rzecz rozwoju przedsiębiorstw, rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. Od ich kondycji finansowej zależy dostępność nowo uruchomionych linii kredytów preferencyjnych dla rolnictwa. Rolnicy jako główni udziałowcy banków spółdzielczych, podobnie jak w latach minionych liczą na wsparcie finansowe ze strony tego sektora bankowego w podejmowanych przez siebie przedsięwzięciach modernizacyjnych i inwestycyjnych. Nisko oprocentowane kredyty preferencyjne wpływają na tempo rozwoju polskiego rolnictwa i przetwórstwa rolnego. Jednak, aby bankowość spółdzielcza mogła być konkurencyjna musi poszerzać krąg swych odbiorców i rodzajów produktów bankowych. Dzięki współpracy z bankami zrzeszającymi mogą świadczyć swoim członkom i klientom wszystkie usługi charakterystyczne dla banków uniwersalnych. Banki spółdzielcze mając na uwadze potrzebę wzrostu obiegu kredytowego, głębszego i szerszego wchodzenia w obsługę ludności, podmiotów gospodarczych i samorządu terytorialnego poszerzają swoją ofertę o nowe kredyty i inne usługi dla tych segmentów rynku. Praca niniejsza poświęcona została problematyce działalności kredytowej w bankach komercyjnych na przykładzie Banku Spółdzielczego w Brzesku.
Keywords: kredyty; umowy kredytowe; banki komercyjne; ryzyko bankowe; zarządzanie ryzykiem bankowym; weksel; przelew wierzytelności; poręczenia; zastaw; hipoteka; bank spółdzielczy