Zastosowanie techniki WAP na przykładzie planu zajęć WSB-NLU - Dzikowski Marcin (My University, 2001)
Głównym czynnikiem rozwoju WAP jest światowa akceptacja cyfrowej telefonii komórkowej GMS, której abonenci są najbardziej zainteresowani rozwojem usług bezprzewodowych, dostarczanych za pomocą protokołu WAP do telefonu mobilnego. Drugim czynnikiem stymulującym rozwój aplikacji z protokołem WAP jest liczne i stale rosnące grono użytkowników stacjonarnych lub mobilnych użytkowników Internetu. Trzecim czynnikiem przemawiającym za dalszym rozszerzaniem się aplikacji bezprzewodowych jest uniwersalność języka WML, za pomocą którego są opisywane i tworzone portale i strony protokołu WAP. Celem niniejszej pracy jest prezentacja praktycznego zastosowanie WAP do harmonogramu zajęć dydaktycznych. Omówiono zalety i wady wdrożonych rozwiązań.
Keywords: techniki WAP; bezprzewodowy Internet; technologia WAP; metody transmisji danych; bezpieczeństwo w WAP; UMTS - telefonia trzeciej generacji; harmonogram zajęć dydaktycznych