Rozwój agroturystyki w powiecie limanowskim szansą rozwoju powiatu - Grzeszczak, Marcin (My University, 2011)
Praca poświęcona jest rozwojowi agroturystyki w powiecie limanowskim oraz skutkom tego rozwoju dla całego powiatu. Postawiono kilka hipotez, z których dwie najważniejsze brzmią: – czy powiat limanowski posiada walory i atrakcje turystyczne, które przyciągną turystów, które pozwolą konkurować z innymi regionami turystycznymi małopolski, oraz pod jakim względem przegrywa tą konkurencję, – czy rozwój turystyki a zwłaszcza agroturystyki na terenie powiatu limanowskiego jest w ogóle możliwy, czy istnieją odpowiednie warunki aby ten rozwój się dokonał. Aby przetestować powyższe hipotezy zastosowałem analizę SWOT. Jak wynika z pracy powiat limanowski posiada atrakcje przyciągające turystów. W powiecie możliwy jest także dalszy rozwój agroturystyki. Dzięki agroturystyce powiat limanowski może się rozwijać również w innych dziedzinach życia: zarówno społecznego jak i gospodarczego.

The thesis deals with agrotourism development in Limanowa County and its consequences to the whole region. I have formulated some hypotheses, of which the most important are:  whether Limanowa County has advantages and tourist attractions that draw tourists and let them compete with other tourist regions of Lesser Poland, and in which respects the county loses this competition  whether tourism development and particularly agrotourism development in the whole county is possible and whether there are appropriate conditions for it In aim to test those hypotheses I applied SWOT analysis. From the thesis I drew conclusion that Limanowa County boasts many attractions which attract tourists. What is more, agrotourism development is possible in this region. Due to agrotourism Limanowa County may develop also in other fields, for instance social and economic.
Agroturism development in limanowa county as a development chance for the whole region
Keywords: agroturystyka; rozwój; powiat limanowski; analiza SWOT; gospodarstwa agroturystyczne; agrotourism; development; Limanowa County; SWOT analysis; guest houses