Szkolenia jako aktywna forma przeciwdziałania bezrobociu (na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego) - Pawłowska, Grażyna (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie szkoleń jako aktywnej formy przeciwdziałania bezrobociu na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego. Zostaną postawione cztery hipotezy badawcze, a dzięki analizie przeprowadzonych badań poznamy odpowiedzi co było zasadniczym celem, iż osoby bezrobotne podjęły szkolenie. W niniejszej pracy zaprezentowano ocenę zakończonych szkoleń i ich oddziaływanie na szanse zatrudnienia oraz na zmianę postaw osobowościowych absolwentów szkoleń. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny i składa się z czterech rozdziałów. Dwa pierwsze rozdziały mają charakter teoretyczny, natomiast dwa pozostałe to rozdziały metodyczne. W pierwszym rozdziale zawarto podstawowe zagadnienia związane z rynkiem pracy i bezrobociem. Drugi rozdział zawiera zagadnienia dotyczące aktywnych form przeciwdziałania bezrobociu. Kolejny rozdział to rozdział metodyczny, w którym zostaje poruszone zjawisko bezrobocia w Powiecie Nowosądeckim. W rozdziale tym zostaje przedstawiona analiza cech regionu pod względem demograficzno - gospodarczym. Ostatni, czwarty rozdział skupia się na analizie przydatności szkoleń, jako aktywnej usługi rynku pracy. W tej części omówiono cel, przedmiot i zakres badań oraz metody badawcze. Przedstawiono założenia ankiety przeprowadzonej wśród absolwentów szkoleń. Zaprezentowano i zinterpretowano wyniki badań ankietowych. W rozdziale tym zostały ujęte najważniejsze wnioski, które nasunęły się podczas pisania niniejszej pracy. Praca została oparta na literaturze książkowej, materiałach sprawozdawczych i informacyjnych Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego, Rozporządzeniach Ministra Pracy i Polityki Społecznej oraz Ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jedn. Dz. U. z 2008 r. Nr 69 poz. 415 z późn. zm.).
Training as an active form of counteracting the unemployment (on the example of the District Employment Office in the district of Nowy Sacz)
Keywords: szkolenia; przeciwdziałanie bezrobociu; rynek pracy; bezrobocie; szkolenia