Rola procedur w procesie zarządzania zasobami ludzkimi na wybranym przykładzie Spółki X w Tarnowie - Sroka, Mirosław (My University, 2013)
Celem pracy jest ukazanie znaczenia procedur w procesie zarządzania zasobami ludzkimi na wybranym przykładzie Spółki X w Tarnowie. W pierwszym rozdziale zostały przedstawione teoretyczne zagadnienia dotyczące pojęcia i istoty zarządzania zasobami ludzkimi, procedury pozyskiwania pracowników, system motywacji i ocen pracowników oraz proces organizacji stanowisk pracy. Drugi rozdział zawiera metodologię badań własnych dotyczących znajomości procedur w Spółce X, umiejętności doboru odpowiednich procedur oraz oceny wpływu procedur na wykonywaną pracę i samych pracowników. Jako narzędzie badawcze skonstruowano kwestionariusz wywiadu. Przyjęto hipotezę główną: Procedury występujące w Spółce X w Tarnowie są skuteczne w zarządzaniu zasobami ludzkimi. W trzeciej części przedstawiono historię i misję badanej Spółki, w niej specyfikę zarządzania zasobami ludzkimi oraz wybrane procedury postępowania. Rozdział czwarty zawiera zestawienie wyników badań w przeprowadzonym wywiadzie z pracownikami Spółki X w Tarnowie oraz pozytywną weryfikację przyjętych hipotez. Dowiedziono, iż istniejące procedury systemowe w Spółce X w Tarnowie w procesie zarządzania zasobami ludzkimi są odpowiednie. W związku z powyższym Spółka nie powinna zmieniać swych procedur systemowych tylko monitorować ich przestrzeganie. Wyniki badań przeprowadzone wśród pracowników znajdują odzwierciedlenie w osobistych obserwacjach Autora z pozycji pracownika Spółki: przestrzeganie, korzystanie oraz postępowanie zgodnie z przyjętym schematem postępowania danej procedury daje Spółce sukces i bezpieczeństwo.

The aim of this project is to show the importance of procedures in the human resources management process, based on the selected example of X company in Tarnów. Chapter One presents theoretical issues related to the concept and the essence of human resources management, the staff recruitment procedures, the motivation and assessment system and the process of organizing work stands. Chapter Two includes a methodology of the author’s own research concerning the knowledge of procedures in X company, an ability to select appropriate procedures and the assessment of the influence of the procedures on the performed work and the employees themselves. An interview questionnaire was constructed as a research tool. The main hypothesis was assumed: the procedures found in X Company in Tarnów are effective in the human resources management. Part Three presents the history and the mission of the studied company, including the specificity of the human resources management and the selected procedures. Chapter Four summarizes the research findings in the interview conducted with employees of X company in Tarnów and the positive verification of the assumed hypotheses. It has been proved that the existing system procedures in X company in Tarnów in the human resources management process are adequate. Therefore, the Company should not change its system procedures but just monitor their observance. The results of the study conducted among the employees are reflected in the personal observations of the Author, from the position of the Company’s employee: the observance, the usage and proceeding in compliance with the approved scheme for a given procedure guarantees the Company success and safety.
The role of procedures in the process of human resources management for the selected example of “X” Company in Tarnów
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; organizacja stanowisk pracy; procedury postępowania; badanie ankietowe; księga zintegrowanego zarządzania; human resources management; organization of work stands; procedures