Komunikacja interpersonalna oraz umiejętność zarządzania zmianą jako oczekiwane umiejętności w środowisku menedżerskim - Zubek Małgorzata (My University, 2005)
We współczesnym świecie, charakteryzującym się dużą dynamiką trudnych do przewidzenia zmian, wywierających wpływ na funkcjonowanie każdej organizacji można zaobserwować dwie tendencje: globalizację oraz demokrację życia. Organizacje utraciły swoją uprzywilejowaną pozycję w społeczeństwie. Chcąc odnosić sukcesy w swojej działalności muszą umieć współpracować z innymi organizacjami znajdującymi się w ich otoczeniu. Powinny spełniać oczekiwania swoich uczestników i partnerów. Powyższa sytuacja powoduje, że współczesne zarządzanie organizacją jest bardzo trudnym procesem, odbiegającym często od istniejących doświadczeń w tej dziedzinie. Z tych też względów menedżer, który chce skutecznie zarządzać organizacją powinien umieć rozwiązać trudne problemy związane z jej funkcjonowaniem. Jego osobowość powinna mu umożliwić bycie osobą asertywną i przedsiębiorczą, ponieważ tylko osoba posiadająca takie cechy może sprostać zadaniom postawionym przed efektywnym menedżerem. Menedżer powinien posiadać umiejętności techniczne, interpersonalne, koncepcyjne, diagnostyczne i analityczne, które umożliwiają mu realizację funkcji menedżerskich, takich jak: planowanie, organizowanie, motywowanie oraz kontrolowanie. W niniejszej pracy autorka zwraca uwagę na kompetencje interpersonalne, które są warunkiem skutecznego zarządzania i kierowania a przede wszystkim pierwszej z tej grupy umiejętności: porozumiewaniu się. Współczesny menedżer staje też przed poważnym zadaniem wprowadzania zmian. Menedżerowie muszą uczyć się zmian i nabywać umiejętności zarządzania nimi. Dzisiaj jeszcze wielu menedżerów ma problemy z tym jak zarządzać zmianą. Wynika to zarówno z burzliwości i braku przejrzystości samego otoczenia, jak i dotychczasowych koncepcji nauczania i doświadczeń z praktyki zarządzania. Dlatego tak ważne w środowisku menedżerskim jest poznanie sposobów wprowadzania zmian oraz sposobów niwelowania źródeł oporu. Autorka w badaniach własnych próbuje znaleźć odpowiedzi na dwa pytania: czy znajomość zasad komunikatywności ma wpływ na skuteczność porozumiewania się menedżera z podwładnymi, oraz w jakim stopniu menedżerowie XXI wieku znają technik wprowadzania zmian.
Keywords: menedżer; kierowanie organizacją; kompetencje menedżera; zarządzanie zmianą; komunikacja interpersonalna