Realizacja wybranych funkcji zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie Kredyt Bank S.A. - Mleczek Marcin (My University, 2008)
Każda organizacja dąży do realizacji wyznaczonych celów oraz wytyczonej misji, które muszą zostać osiągnięty w wyznaczonym terminie. Sukces ten zależy tak naprawdę od kilku czynników m.in.: obranej strategii, konkurencji oraz zatrudnionego personelu. W ostatnich latach przedsiębiorstwa funkcjonujące w Polsce osiągają coraz to lepsze wyniki finansowe, lecz borykają się z rosnącymi wymaganiami ze strony konsumentów jak i pracowników. Funkcjonowanie przedsiębiorstw w zmiennym otoczeniu wymusza zmiany dotyczące m.in.: zarządzania zasobami ludzkimi. Coraz to częściej firmy przekonują się do posiadania strategii personalnej. Rynek pracy przez ostatnie lata diametralnie się zmienił. Jeszcze przed trzema laty to pracodawcy byli w komfortowej sytuacji, gdyż na jeden wolny etat było kilkunastu chętnych, a obecnie role się odwróciły. Nie jednokrotnie pracodawcy narzekają na brak wykwalifikowanego personelu, a brak odpowiedniej kadry pracowniczej może mieć duży wpływ na osiągane wyniki przez firmy. Niniejsza praca zawiera opis wybranych metody zarządzania zasobami ludzkimi, które są niezbędne do stworzenia prawidłowego systemu zarządzania zasobami ludzkimi. Ponadto w pracy poruszono zagadnienia związane z sektorem bankowym, w którym przez ostatnie lata widać bardzo wiele zmian dotyczących m.in.: funkcjonowania banków jak i strategii.
Realization of selected human resources management function’s on the example of Kredyt Bank S.A.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja i selekcja; ocena pracowników; wynagradzanie; szkolenie i doskonalenie; Kredyt Banku S.A.