Agroturystyka szansą rozwoju Gminy Gródek nad Dunajcem - Kmiecik, Beata (My University, 2011)
Niniejsza praca przedstawia wybrane gospodarstwa agroturystyczne w Gminie Gródek nad Dunajcem, jako szansę rozwoju regionu poprzez modernizację oraz powstawanie nowych gospodarstw agroturystycznych. Opisuje walory turystyczne, antropogeniczne jak i środowiska przyrodniczego regionu mające wpływ na rozwój turystyki oraz agroturystyki. Omówiono w niej pojęcia oraz funkcje związane z turystyką, ekoturystyką, turystyką wiejską oraz agroturystyką. Zaprezentowano czynniki mające wpływ na postęp agroturystyczny w gminie oraz problemy, które mogą przyczyniać się do hamowania jej rozwoju oraz analizę SWOT regionu. Przedstawiono działania podejmowane przez władze Gminy, których celem jest rozwój miejscowości oraz przyciągnięcie turystów. Celem pracy jest zaprezentowanie Gminy Gródek nad Dunajcem jako miejsca atrakcyjnego turystycznie oraz przedstawienie szans jej rozwoju dzięki intensywnie postępującemu zjawisku jakim jest agroturystyka. Po przeanalizowaniu pracy stwierdzono duże braki w zainteresowaniu turystyką oraz agroturystyką władz gminy. Zaobserwowano brak pozyskiwania funduszy oraz środków z Unii Europejskiej, niskie środki na promocję oraz reklamę regionu. Widoczne są braki w ogólnie pojętej infrastrukturze gminy.

In this dissertation selected agrotouristic farms in Gródek nad Dunajcem district are presented as a chance for region development through modernization and establishment of new agrotouristic farms. The dissertation describes tourist, anthropological values as well as values of regional environment which have an influence on tourism and farm tourism development. Many notions and functions concerned with tourism, ecotourism, rural tourism and agrotourism are discussed. Furthermore, factors that influence agrotouristic progress in this district, problems which may curb its development as well as SWOT analysis of that region are presented. This dissertation also discusses actions which are taken by authorities of Gródek nad Dunajcem district. The aim of these actions is to encourage tourists to visit this region. The main goal of this thesis is not only to present Gródek nad Dunajcem district as a place which is attractive for tourists but also to show the chances for its development which may be achieved thanks to agrotourism. Moreover, after analyzing the following dissertation it occurred that there is a lack of interests in tourism and agrotourism among the authorities of Gródek nad Dunajcem distict. The lack of interest in raising funds and means from UE was also observed. What is more, the local government does not consider to promote the region. Finally, there is noticeable lack in infrastructure of the above mentioned district.
Agritourism the opportunity of development of Gródek nad Dunajcem District
Keywords: agroturystyka; rozwój; szanse; gmina; perspektywy; agritourism; development; chance; perspective; community