Polityczne, społeczne i gospodarcze przemiany Chińskiej Republiki Ludowej po 1976 roku - Wilkosz Ewelina (My University, 2005)
Mocarstwo to takie państwo, które charakteryzuje się siłą, potęgą oraz w zdecydowany i widoczny sposób góruje nad resztą krajów, a także wpływa na decyzje czy zachowania innych aktorów sceny międzynarodowej. Często to właśnie od mocarstwa zależą losy innych a nawet losy świata. Wielkie mocarstwo musi być wielowymiarowe, jego główną domeną powinno być zajmowanie wysokiej pozycji ekonomicznej, gospodarczej, militarnej, a także politycznej. Do tej pory to Stany Zjednoczone były uważane za mocarstwo światowe numer jeden, supermocarstwo, czy „światowy żandarm”. Coraz częściej mówi się jednak, o osłabieniu dominacji Stanów Zjednoczonych, jednocześnie wskazując na państwa starające się dogonić lub nawet wyprzedzić tą potęgę. To właśnie opisana w niniejszej pracy Chińska Republika Ludowa jest obecnie najpoważniejszym konkurentem USA. Celem niniejszej pacy jest przedstawienie społecznych, politycznych oraz ekonomicznych przemian Chińskiej Republiki Ludowej po 1976 roku. Praca obejmuje okres od roku 1976, w którym nastąpiła śmierć Mao Zedonga a władzę objął Deng Xiaoping – zastępca i kontynuator polityki Wielkiego Mistrza, aż do chwili obecnej. To właśnie pod kierownictwem Denga w 1979 roku Chiny zaczęły wdrażać wielkie reformy, otwarcia się na świat, modernizacji, odrodzenia sektora prywatnego, udostępnienia swojego rynku inwestycjom zagranicznym oraz przejścia z gospodarki centralnie planowanej na bardziej wolnorynkową. Przemiany dotyczyły wielu sektorów od finansowego i podatkowego, poprzez rolnictwo, przemysł i prawo gospodarcze, aż do zmian w sferze społecznej.
Keywords: Chińska Republika Ludowa; reformy gospodarcze; reformy polityczne; gospodarka finansowa; prawa człowieka; mniejszości narodowe w Chinach; społeczeństwo; polityka zagraniczna; bezpieczeństwo