Zastosowanie systemów informatycznych wspomagających zarządzanie zasobami ludzkimi w organizacji - Skrzyszewski Paweł (My University, 2008)
Konkurencyjność organizacji zależy od wielu czynników. Wychodząc z założenia, że firmy XI wieku mają taki sam dostęp do technologii, kapitału, metod dystrybucji, to właśnie potencjał organizacyjny, a w szczególności efektywność zarządzania zasobami ludzkimi, decydować będzie o przewadze jednego przedsiębiorstwa nad drugim. Wirtualizacja przedsiębiorstw, rozwój sieci globalnej (Internet), telefonii cyfrowej oraz zwiększenie dostępności urządzeń pozwalających na korzystanie z nich, doprowadziły do tego, że firmy, które chcą skutecznie konkurować na rynku globalnym musza się transformować. Poprzez zmianę struktury, formę świadczenia usług lub zmianę ich samych, przedsiębiorstwo jest w stanie dostosowywać się do nowych wymagań otoczenia. Teoretyczna wiedza zawarta w dwóch pierwszych rozdziałach tej pracy, traktuje o tym, czym jest, oraz jak powinien wyglądać informatyczny system wspierający zarządzanie przedsiębiorstwem, ze szczególnym uwzględnieniem pionu zarządzania zasobami ludzkimi. Problemem badawczym, przedstawionym w dalszej części tej pracy, jest stwierdzenie wpływu systemu informatycznego na zarządzanie zasobami ludzkimi. Głównym celem natomiast, przedstawienie znaczenia technologii informatycznych w doskonaleniu zarządzania zasobami ludzkimi oraz określenie czynników wpływających na ich wykorzystanie w organizacji.
Implementing Human Resource Management Information Systems in an organization
Keywords: ewolucja zarządzania zasobami ludzkimi; systemy informatyczne w organizacji; informatyzacja; system Vulcan Optivum