Analiza atrakcyjności sektora transportowego z uwzględnieniem preferencji pasażerów w międzygminnym publicznym transporcie zbiorowym na terenie powiatu nowosądeckiego - Kaczmarczyk, Katarzyna (My University, 2015)
Celem niniejszej pracy dyplomowej jest analiza rynku przewozów oraz preferencji pasażerów międzygminnej komunikacji zwykłej na terenie powiatu nowosądeckiego. W pierwszej części pracy dokładnie omówiono tematykę transportu oraz obszar badań. Zostały tutaj również poruszone wszelkie teoretyczne aspekty transportu publicznego. Na podstawie danych wtórnych oraz zebranych przy pomocy kwestionariusza ankiety poddana została analizie problematyka transportu w regionie Nowego Sącza. W części praktycznej dokonano szczegółowej analizy systemu transportowego oraz preferencji pasażerów ze wskazaniem zależności na analizowanym rynku usług transportowych. Uzyskane wyniki badań stanowią doskonałą podpowiedź przy wprowadzeniu nowych usług transportowych lub rozwoju oraz poprawy już istniejących usług na analizowanym rynku.

The purpose of this thesis is to analyze the transport sector in the district of Nowy Sącz and the preferences of passengers inter-communication in the same market. In the first part of the paper it is presented the subject of transport and the area of research. The issue of transport in the region of Nowy Sącz will be analyzed on the basis of secondary data and also collected through the questionnaire. In the practical part the author did the detailed analysis of the transport system and indicated the preferences of passengers depending on the analyzed market of transport services. The research results might represent an important hint for companies at the introduction of new transport services or the development and improvement of existing services on the analyzed market.
Analysis of the attractiveness of the public transport sector and the preferences of passengers in public transportation system in the county of Nowy Sącz
Keywords: transport publiczny; komunikacja; analiza; powiat nowosądecki; pasażer; public transport; communication; analysis; region of Nowy Sącz; passenger