Wybrane techniki programowania w internecie na podstawie przykładowego serwisu WWW - Sikorski Piotr (My University, 2002)
Celem pracy jest prezentacja wybranych technik programowania w Internecie na podstawie przykładowego serwisu WWW. Przedmiot projektu stanowi serwis internetowy o tematyce muzycznej, połączony ze sklepem internetowym – Polish Dance Charts. Ideą dla powstania serwisu było stworzenie nowoczesnej witryny internetowej, w pełni zaspokajającej oczekiwania osób na bieżąco interesujących się tym, co dzieje się w komercyjnych nurtach muzycznych. Na stronach tego serwisu znajdują się między innymi elementy takie jak: DDC - Deutsche Dance Charts, Polish Dance Charts, baza danych, zawierająca teksty piosenek wielu różnych wykonawców, począwszy od lat osiemdziesiątych z system dostępu wyposażonym w wyszukiwarkę, pakiety New Releases, lista subskrypcyjna, sklep internetowy, oraz księga gości. Całość wykonana została na platformie systemu Windows 2000 Professional firmy Microsoft, niemniej możliwa jest łatwa implementacja całości projektu na innych platformach.
Keywords: informatyka; programowanie; serwis www; sklep internetowy; PHP Triad 1.4; Active Perl 5.6.1.626; Real Player 8.0; Real Producer 7.0; Dreamweaver 4.0; Flash 5.0