Restrukturyzacja przedsiębiorstwa Lasy Państwowe na przykładzie nadleśnictwa Stary Sącz - Wroniewicz Wojciech (My University, 2006)
W ostatnim dziesięcioleciu polskie przedsiębiorstwa przechodzą radykalną przebudowę, tak pod względem ekonomicznym jak i mentalnym. Przemiany te mają na celu dostosowanie ich działalności do potrzeb rynku. Wiele firm, które nie dostrzegły w porę konieczności zmian zostało postawionych w stan likwidacji inne, aby dostosować funkcjonowanie do gwałtownie zmieniającego się otoczenia i przetrwać, przeprowadziły gruntowne zmiany. Przykładem takiego właśnie przedsiębiorstwa są Lasy Państwowe. Przedmiotem niniejszej pracy licencjackiej jest przedstawienie sposobu restrukturyzacji przeprowadzonej w tym przedsiębiorstwie na przykładzie Nadleśnictwa Stary Sącz. Celem pracy jest próba zanalizowania przyjętych metod restrukturyzacji i diagnoza jej efektów. W pracy zostały prześledzone gruntowne przemiany przedsiębiorstwa, przeprowadzone w ciągu ostatnich 10 latach na tle transformacji ustrojowej odbywającej się w naszym kraju w tym okresie.
Restructuring of the state forests company on the example of the Stary Sącz forestry division
Keywords: transformacja systemu gospodarczego; prywatyzacja; restrukturyzacja; Przedsiębiorstwo "Państwowe Lasy"; Nadleśnictwo Stary Sącz