Polski dług publiczny a wymagania Traktatu z Maastricht - Kubów Katarzyna (My University, 2000)
Finanse publiczne obok finansów przedsiębiorstw, ludności, banków, ubezpieczeń, są jedną z najważniejszych grup zjawisk finansowych, występujących we współczesnej gospodarce. Wszystkie wymienione powyżej podmioty jednocześnie uczestniczą, kształtują i oddziałują na siebie w ramach całego systemu finansowego i gospodarczego. Finanse publiczne dotyczą sfery gospodarki, której podmiotem jest przede wszystkim państwo oraz inne związki publicznoprawne, głównie samorządy terytorialne. Istotnymi elementami tego obszaru jest problematyka długu publicznego i związanego z nim zjawiska deficytu sektora finansów publicznych, którym poświęcona jest niniejsza praca. Stan finansów publicznych w aspekcie teraźniejszym (deficyt budżetowy), jak i lat ubiegłych (dług publiczny) wydaje się mieć niebagatelne znaczenie. Stanowi ważny miernik sytuacji całej gospodarki oraz istotny element jej postrzegania i porównywania w kraju i zagranicą. Problematyka finansów publicznych, jak i innych uczestników życia gospodarczego może być analizowana z różnych punktów widzenia. Niniejsza praca skupia się w przeważającej części na stronie ekonomicznej. Celem pracy jest dokonanie analizy kształtowania się długu publicznego w Polsce w latach dziewięćdziesiątych oraz zbadanie jego skutków w kontekście starań Polski o przyjęcie do Unii Europejskiej. Praca dotyczy wyłącznie zadłużenia budżetu państwa.
Keywords: dług publiczny; finanse publiczne; Traktat z Maastricht; źrodła finansowania deficytu budżetowego; zarządzanie długiem publicznym; zadłużenie krajowe