Pomoc publiczna jako narzędzie wspierania małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) - Pędzich, Dorota (My University, 2008)
Polska stała się pełnoprawnym członkiem Unii Europejskiej 1 maja 2004 r. Wiemy, że przystąpienie to, członkostwo, wiąże się z synchronizacją naszego prawa z prawem obowiązującym w Unii Europejskiej. Działania dostosowawcze, ich zakres, ma dla Polski istotne konsekwencje szczególnie dla przedsiębiorców. Bez względu na to jak duże prowadzą działalności, tworzą się im określone szanse i zagrożenia. Szanse to przede wszystkim zniesienie barier, wszelkich ograniczeń w przepływie usług, towarów, kapitału i siły roboczej. To też przyspieszone procesy restrukturyzacji bardzo wielu sektorów. A zagrożenia to głównie duże wymogi konkurencyjne. Polskie podmioty muszą zadbać o to aby być, stać się konkurencyjnymi na rynku już europejskim a nie tylko polskim. Jak sobie poradzą w tej nowej rzeczywistości małe i średnie przedsiębiorstwa (MSP) zależy oczywiście od nich samych, ale i nie tylko. Bardzo ważna rola spoczywa na Państwie. Duże znaczenie ma tutaj prowadzona przez rząd polityka społeczno-gospodarcza. Wiemy, że Państwo „otrzymało”, po wstąpieniu do UE, narzędzia pozwalające na wspieranie podmiotów gospodarczych w ich rozwoju i staniu się konkurencyjnymi na rynku europejskim. Właśnie tym narzędziem jest tzw. pomoc publiczna skierowana głównie do MSP. Celem pracy jest przedstawienie pomocy publicznej jako narzędzia wspierania, a nawet kształtowania działalności MSP. Aby móc ocenić czy pomoc publiczna jest takim narzędziem zostaną przedstawione w pracy następujące wątki tematyczne: 1. definicja pomocy publicznej, 2. pomoc publiczna jako źródło wsparcia dla MSP, 3. próba oceny tego typu wsparcia, 4. odpowiedź na pytanie czy jest to skuteczne narzędzie pomocy? 5. uzyskanie odpowiedzi na pytanie czy MSP korzystają z tego typu pomocy i czego głównie ta pomoc dotyczy?, jakiej sfery ich działalności?
Public aid as a instrument for support small and medium-size enterprises (SMEs)
Keywords: sektor MŚP; gospodarka kraju; rentowność przedsiębiorstw i zysk brutto; nakłady inwestycyjne MŚP; pomoc publiczna; beneficjenci pomocy regionalnej; programy operacyjne