Wpływ podatków oraz kosztów uzyskania przychodów na wynik przedsiębiorstwa - Pulka Małgorzata (My University, 2006)
Prowadząc działalność gospodarczą wielu właścicieli boryka się z problemem wynikającym z polityki podatkowej obowiązującej w Polsce. Konstrukcja podatków oraz zaliczania wydatków do kosztów związanych z prowadzoną działalnością niejednokrotnie budzi wątpliwości. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie najważniejszych zagadnień z tym związanych. Ponieważ w Polskim prawie podatkowym obowiązuje duża ilość podatków, o bardzo zróżnicowanej konstrukcji, autorka analizuje szczególowo poszczególne rodzajów podatków.
The impact of taxes and income-connected expenses on an enterprise’s outcome
Keywords: system podatkowy; podatki pośrednie; opłaty skarbowe; opodatkowanie podmiotów gospodarczych; wpływ podatków na wynik finansowy firmy