Formy opodatkowania osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą - Chlipała, Małgorzata (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie możliwych do wyboru form opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych, niejasności związanych z jego wyborem oraz ukazanie zalet i wad. Praca dotyczy tylko jednej grupy podatników, a mianowicie osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą. Składa się z czterech rozdziałów opisujących poszczególne zagadnienia. Hipoteza badawcza zakłada, iż podatek dochodowy na zasadach ogólnych jest najbardziej korzystną z finansowego punktu widzenia formą opodatkowania małej firmy (sklep spożywczy). Hipoteza ta została zweryfikowana poprzez: 1. Analizę wad i zalet dopuszczalnych form opodatkowania przedmiotowej firmy 2. Kalkulację podatku dla zasad ogólnych, ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych i karty podatkowej, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości kosztów i ulg podatkowych. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły naukowe, akty prawne oraz strony internetowe. Najczęściej podatnicy wybierają zasady ogólne według skali podatkowej 19%, 30% i 40%, gdyż mają wysokie koszty uzyskania przychodu i mogą zyskać na wspólnym rozliczaniu się ze współmałżonkiem oraz mają możliwość do odliczeń i ulg. Osoby fizyczne, które mają wysokie dochody i przy opodatkowaniu na zasadach ogólnych podchodzili by pod stawkę 30% lub 40%, to wówczas najbardziej korzystny okazałby się podatek liniowy 19%. Mimo faktu, iż osoby rozliczające się w tej formie nie mogą skorzystać z prawa do ulg, ale dzięki temu mają niższą stawkę. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, najczęściej wybierają osoby które mają niskie koszty uzyskania przychodu.
Forms of taxation of physical persons pursuing economic activity
Keywords: podatki; opodatkowanie; ryczałt; karta podatkowa; podatek dochodowy od osób fizycznych; ewidencja księgowa; podatnik; podatek liniowy; ryczałt