Ergonomia stanowiska pracy na przykładzie Urzędu Miejskiego w Czchowie - Gasiński, Mateusz (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy było przedstawienie roli ergonomii w organizacji stanowiska pracy, zobrazowanie metod jakościowych, ilościowych oceny ryzyka zawodowego oraz ukazanie praktycznego aspektu zastosowania listy kontrolnej, która sporządzona została dla stanowiska administracyjno – biurowego w Urzędzie Miejskim w Czchowie. Lista ta, zawiera serie pytań, na które przedsiębiorstwo odpowiedziało tak lub nie. Wszystkie pytania, na które udzielono odpowiedzi negatywnej stanowią problem w środowisku pracy, na który należy zwrócić uwagę. W końcowej części pracy na podstawie listy kontrolnej, dołączonej w formie załącznika nr 1 do pracy zamieszczono raport pokontrolny, który obrazuje stwierdzone nieprawidłowości oraz zawiera propozycje zmian jakie Urząd Miejski w Czchowie winien wprowadzić celem poprawy warunków pracy. Praca została napisana w oparciu o monografię autorów zarówno polskich, jak i zagranicznych. Wykorzystano również oficjalne strony internetowe. Praca powstała w oparciu o metodę dogmatyczną i empiryczną.
Workplace ergonomics as exemplifield by Municipality Office in Czchów
Keywords: ergonomia; ocena ryzyka zawodowego; gmina Czchów; stanowisko pracy; organizacja stanowiska pracy