Ewolucja samorządu terytorialnego na tle zmian w gminie Rytro na przełomie lat 1995-2008 - Lichoń, Piotr (My University, 2009)
Głównym założeniem oraz celem przedstawionej pracy jest usystematyzowanie problematyki związanej z rozwojem gminy, szczególnie jednak zwrócenie uwagi na ewolucję, jaka miała miejsce w okresie 1995-2008 w jednej z najmłodszych, a zarazem najmniejszych gmin w Polsce - jaką jest gmina Rytro. Tematyka poruszonego problemu obejmuje trzy rozdziały. Pierwszy rozdział pracy teoretyczny omawia pojęcia związane z samorządem terytorialny oraz jego podstawowymi, a zarazem naczelnymi cechami. Również obecna struktura oraz podział terytorialny współczesnej Rzeczypospolitej Polskiej, czy też utworzenie samorządu terytorialnego zostały tu przedstawione. Występuje tu dokładna charakterystyka jednostki samorządu terytorialnego, jaką jest gmina. Ostatnia część rozdziału ukierunkowana jest na sferę rozwoju lokalnego oraz na działania związane z gminą. W drugim rozdziale przedstawiono gminę Rytro, struktury urzędu powstałego w 1995 roku oraz historię, naturalne walory. W trzecim stworzono założenia metodyczne w formie celu pracy, hipotezy badawczej oraz przeprowadzono badania metodą analizy przypadków, wykorzystując do tego celu wywiad kwestionariuszowy. Na podstawie tego rozdziału, gdzie sformułowano tezę, wyciągnięto wnioski poddając ocenie historię postrzeganą przez społeczność oraz główne osiągnięcia gminy Rytro. Główne kierunki rozwoju gminy w latach 1995-2008 zostały nakreślone w rozdziale czwartym. Dominują tu pojęcia oraz dane statystyczne z przełomu lat istnienia gminy odnośnie turystyki, demografii, gospodarki wodno- kanalizacyjnej, sieci dróg czy też energii elektrycznej bądź też łączności. Na wstępie badań oraz analizy wywiadu kwestionariuszowego stwierdzono, iż osoby wybrane do badań posiadały dużą wiedzę na temat gminy i zostały wybrane celowo, w związku z możliwą różnicą i interpretacją analizowanych kwestii na temat gminy. W wybranym temacie pracy chciano ukazać przede wszystkim walory oraz problemy tej jednostki samorządu terytorialnego. Pomimo krótkiej historii i dość trudnego położenia związanego z rzeźbą terenu, gmina Rytro może stanowić wzór pod względem swoich osiągnięć w porównaniu do innych gmin o podobnym profilu na terenie powiatu nowosądeckiego.
Evolution of local government on the background of changes in the municipality Rytro at the turn of 1995 - 2008
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; rozwój lokalny