Skuteczność i efektywność reklamy na przykładzie internetowej kampanii reklamowej firmy usługowej NETESC Jacek Migda z siedzibą w Dębnie - Migda, Jacek (My University, 2011)
Głównym celem niniejszej pracy jest weryfikacja, czy skuteczność reklamy internetowej zależy od stosowanej formy i środka reklamy. Hipoteza przyjęta w tej pracy zakłada, że niska skuteczność wynika z niewystarczających nakładów finansowych przeznaczonych na działania reklamowe. Ponadto założono, że niska znajomość marki firmy wynika z faktu reklamowania poszczególnych stron WWW osobno, a nie pod marką jednej firmy. Do badanej firmy należy kilka serwisów WWW, których dotyczy problem skuteczności reklamy. Firma stara się pozyskiwać nowych odwiedzających poprzez różne działania reklamowe w internecie. Badania w firmie NETESC zostały przeprowadzone za pośrednictwem arkusza diagnozy stron WWW, anonimowej ankiety internetowej i wywiadu bezpośredniego z właścicielem badanej firmy. Dokonano także oceny zakończonej kampanii reklamowej. Cele, które zostały obrane w niniejszej pracy zrealizowano za pomocą badań ankietowych. Wykorzystano arkusz diagnozy stron WWW i anonimową ankietę internetową. W obu badaniach wzięli udział użytkownicy serwisu www.pytajnik.net. Ponadto przy realizacji celów przydatna okazała się ocena skuteczności kampanii reklamowej. Głównym osiągnięciem w tej pracy mogło okazać się dostrzeżenie problemów związanych z wyglądem strony www.pytajnik.net. Do tej pory żadne niedociągnięcia nie zostały zauważone. Jednak badania wyraźnie pokazały, że należy dokonać pewnych zmian. Internauci negatywnie ocenili pewne elementy wyglądu serwisu, a sugerowane usprawnienia pozwolą na poprawę jego wizerunku.
Efficiency and effectiveness of advertising as exemplified by the internet advertising campaign of NETESC -Jacek Migda service company based in Dębno
Keywords: środki reklamy; marka; firma NETESC; kampanie reklamowe; reklama w internecie; efektywność reklamy