Przesłanki i formy wspierania przedsiębiorczości w gminie, na przykładzie Gminy Wojnicz - Gniady, Katarzyna (My University, 2009)
W pracy zostały przedstawione dostępne formy wspierania przedsiębiorczości oraz zobrazowane korzyści płynące z jej rozwoju na przykładzie gminy Wojnicz. Celem pracy jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób gmina wspiera przedsiębiorczość i jakie są tego przesłanki. Praca składa się z siedmiu rozdziałów. W rozdziale I zostały przedstawione zagadnienia związane z przedsiębiorczością oraz jej charakterystyka. W pierwszym podrozdziale przedstawiono różne definicje przedsiębiorczości, została zdefiniowana też osoba przedsiębiorcy a także informacje na temat celu podejmowania działań przedsiębiorczych. W podrozdziale drugim można zapoznać się z klasyfikacją przedsiębiorczości, biorąc pod uwagę jej podmiotowość i przedmiotowość, a także rozmiar prowadzonej działalności i formę własności. Trzeci podrozdział ukazuje nam podejście społeczeństwa do przedsiębiorców i bogactwa, które zazwyczaj jest efektem działań przedsiębiorczych. Ostatni podrozdział opisuje role przedsiębiorczości w rozwoju lokalnym. Rozdział II przedstawia gminę i jej funkcjonowanie. Znajdziemy w nim informacje dotyczące kompetencji i zadań gminy, zapoznamy się z organami gminy oraz jej gospodarką finansowa. Rozdział III poświęcony jest wspieraniu przedsiębiorczości. Na początku zaprezentowano jaki jest cel wspierania przedsiębiorczości przez gminę, następnie ukazano formy wspierania rozwoju przedsiębiorczości na poziomie lokalnym. Rozdział IV, to metodyka badania wspierania przedsiębiorczości przez gminy. Znajdziemy w nim takie informacje jak cel pracy, hipotezy badawcze, zasady i procedury oceny, zakres badania, źródła do napisania pracy, metody zbierania informacji. Rozdział V poświęcony jest charakterystyce gminy Wojnicz. Zawarte zostało w nim położenie, powierzchnia, środowisko przyrodnicze, rolnictwo gminy. W rozdziale VI przedstawione zostały działania gminy Wojnicz, których celem jest wspieranie przedsiębiorczości. Rozdział VII, to efekty działań gminy Wojnicz. Spore zainteresowanie budzi Zielony Park Przemysłowy oraz powstała na jego terenie Tarnobrzeska Specjalna Strefa Ekonomiczna. Ostatnia część tego rozdziału opisuje firmy, które funkcjonują na obszarze Zielonego Parku Przemysłowego, dając liczne miejsca pracy. Rozdział zawiera też ocenę działań, które gmina wykonała, by wesprzeć przedsiębiorczość.
Premises and forms of encouraging entrepreneurship in a commune as exemplified by the commune of Wojnicz
Keywords: przedsiębiorczość; gmina; wspieranie przedsiębiorczości