Zarządzanie projektami samorządów terytorialnych, z udziałem funduszy strukturalnych Unii Europejskiej, na przykładzie gminnego projektu inwestycyjnego z zakresu ochrony środowiska - Wójcik Agnieszka (My University, 2005)
Perspektywa akcesji do Unii Europejskiej, a obecnie procesy integracji w ramach wspólnoty 25 państw, są powodem ogromnych przewartościowań w zasadach funkcjonowania administracji publicznej w Polsce. W największym stopniu dotyczy to administracji samorządowej, która w nowej formule ustrojowej, od 1990 roku, w ogromnie szybkim tempie dostosowuje się do wysokich wymagań nowoczesnej i co niezwykle istotne, sprawnej administracji, działającej dla i z mieszkańcami. Jednym z przejawów tych przeobrażeń, są zmiany w sposobie zarządzania procesem świadczenia usług komunalnych, społecznych i administracyjnych. Powszechnym stało się więc; wieloletnie planowanie strategiczne, zadaniowe podejście do rozwiązywania problemów wspólnoty samorządowej, współpraca z innymi samorządami, organizacjami obywatelskimi i przedsiębiorcami w działaniach na rzecz rozwoju społeczno – gospodarczego, wieloletnie planowanie inwestycyjne i finansowe, czy wreszcie zastosowanie systemu zarządzania projektami w odniesieniu do szerokiego zakresu realizowanych zadań (nie tylko związanych z wykorzystaniem środków zewnętrznych). W tym ostatnim obszarze, zarządzania projektami, celem rozwoju instytucjonalnego urzędów samorządowych jest doskonalenie zarządzania własnymi zasobami finansowymi, rzeczowymi i ludzkimi oraz zwiększenie udziału funduszy zewnętrznych w finansowaniu realizacji zadań samorządu. Doskonalenie umiejętności urzędniczych w zakresie zarządzania projektami dotyczy głownie: - umiejętności identyfikowania problemów wspólnot lokalnych, celów rozwojowych i projektów służących ich osiągnięciu, - umiejętności przełożenia strategii realizacji wypracowanych celów na format konkretnego projektu - w przypadku projektów finansowanych ze środków zewnętrznych umiejętności te dotyczą również przygotowania projektu zgodnie z zasadami i wymogami programu, w ramach, którego dany projekt ma być finansowany i realizowany, - umiejętności operacyjnego zarządzania projektami, - umiejętności skutecznego pozyskiwania użytecznych informacji dotyczących źródeł finansowania projektów. W niniejszej pracy autorka prezentuje przykłady praktycznych rozwiązań zarządzania projektami, przez samorządy terytorialne oraz wskazujemy na dobre praktyki z tego zakresu, godne rozpropagowania i zastosowania w jak największej liczbie gmin lub powiatów (część z prezentowanych rozwiązań może być także skuteczna na poziomie samorządu regionalnego).
Keywords: zarządzanie projektami; planowanie projektu; organizacja zespołu projektowego; monitoring; zarządzanie gminnym projektem inwestycyjnym; gmina Stanisławów; samorząd terytorialny; system zarzadzania projektami; dobre praktyki