Korupcja a społeczeństwo. Zjawisko korupcji w polskim życiu publicznym na przełomie 2000 - 2010 r. - Król, Mateusz (My University, 2011)
Praca obejmuje szeroki zakres tematyczny ograniczony jednak do zjawisk szczególnie oddziaływujących na społeczeństwo polskie. Praca skupia się na aspekcie społecznym i przedstawia kierunki przeciwdziałania korupcji. Aby zrealizować cele stawiane przez autora opracowania, wykorzystano ogólnodostępną literaturę z zakresu pojęciowego „korupcji”, której autorzy specjalizują się w badaniach nad tym zjawiskiem. Istotnym było wykorzystanie zarówno polskich jak i międzynarodowych aktów prawnych szczegółowo regulujących czyny o znamionach korupcyjnych. Pomocnymi były również raporty i analizy pojawiające się na stronach internetowych organizacji zarówno rządowych jak i pozarządowych zajmującymi się tzw. profilaktyką korupcyjną. W pracy dokonano oszacowania społecznych kosztów związanych z korupcją. Ponadto przeprowadzono analizę związku korupcji ze zjawiskami towarzyszącymi jej, takimi jak lobbing czy szara strefa. Badania uwidoczniły również dziedziny życia znacznie narażone na korupcję oraz mechanizmy sprzyjające korupcji. Praca zawiera trzy rozdziały i składa się z części teoretycznej, opartej o literaturę przedmiotu oraz części empirycznej, której podstawę stanowią informacje pozyskane od organizacji zwalczających korupcję m. in. Transparency International, Fundacji im. Stefana Batorego, materiały Banku Światowego. Analizie poddane zostały także wyniki badań przeprowadzonych przez Centrum Badań Opinii Społecznej oraz innych instytucji zajmujących się pomiarami zjawiska korupcji.
Corruption a society. Phenomenon of corruption in polish public life at the turn of 2000 - 2010
Keywords: korupcja; państwo; przeciwdziałanie korupcji; zwalczanie korupcji; lobbing; szara strefa