Wykorzstanie funduszy strukturalnych na przykładzie gminy Łańcut - Surmacz Katarzyna (My University, 2006)
Fundusze strukturalne można określić jako pozycje budżetu Wspólnoty przeznaczone na finansowanie polityki regionalnej Unii Europejskiej. W latach 2000-2006 środki finansowe przeznaczone na finansowanie działań za pośrednictwem Funduszy Strukturalnych osiągnęły łącznie wartość 195 mld euro. Państwom członkowskim przyznawane są alokacje z Funduszy Strukturalnych bez podziału na poszczególne cztery rodzaje Funduszy. Rozdziału tego dokonują państwa członkowskie na podstawie zapisów w dokumentach programowych – programach operacyjnych lub jednolitych dokumentach programowych. Wsparcie udzielane beneficjentom ze środków Funduszy Strukturalnych przybiera najczęściej formę bezzwrotnej pomocy finansowej, która stanowi refundację wcześniej poniesionych wydatków. Niniejsza praca poświęcona została funduszom strukturalnym i ich wykorzystaniu. Praktyka polskich gmin pokazuje, że są one nierzadko sporym beneficjentem pomocy jaka jest udzielana przez UE w ramach funduszy strukturalnych. Autorka prezentuje wykorzystanie środków z tych funduszy w gminie Łańcut.
Structural funds adaptation in gmina Łańcut
Keywords: polityka strukturalna UE; rozwój regionalny; fundusze strukturalne; Fundusz Spójności; inicjatywy wspólnotowe; programy krajowe; Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego