Forma zatrudnienia jako czynnik determinujący zachowanie równowagi między życiem prywatnym a zawodowym - Żołna, Maria (My University, 2012)
W części teoretycznej pracy rozważone zostały zagadnienia związane z zachowaniem równowagi między życiem prywatnym i zawodowym. Przedstawione zostało znaczenie tej kwestii dla pracownika, organizacji oraz społeczeństwa a także omówiony został zakres działań przyjmowanych przez pracodawców mających na celu skuteczne wspieranie harmonii między tymi dwiema sferami życiowymi swoich pracowników. Praca prezentuje również podział form zatrudnienia na pracownicze, niepracownicze i elastyczne. Przeanalizowane zostały przesłanki i uwarunkowania stosowania elastycznego zatrudnienia. Głównym celem pracy było udowodnienie poprzez badania własne, że forma zatrudnienia jest istotnym czynnikiem determinującym zachowanie równowagi między życiem osobistym a zawodowym. W części empirycznej pracy przedstawione i zanalizowane zostały wyniki uzyskane w toku badania ankietowego.
Employment form as a factor determining Work-Life-Balance
Keywords: kariera zawodowa; formy zatrudnienia; prawo; równowaga praca-życie