Segmentacja w strategii marketingowej banku na przykładzie Banku PKO BP S.A. - Filipczuk Katarzyna (My University, 2006)
Celem głównym pracy jest identyfikacja i analiza realizowanych strategii marketingowych obranych przez bank PKO BP SA do osiągnięcia celu, jakim jest uzyskanie trwałej pozycji lidera pod względem rentowności i wzrostu na wybranych rynkach z dominującą pozycją w segmencie detalicznym. W pracy przedstawiono interpretację marketingu oraz organizację marketingu w bankach a także podstawowe elementy marketingu – mix oraz charakterystykę głównych strategii marketingowych w działalności banku. Zawarto charakterystykę działalności banku PKO BP SA, jego stan ekonomiczno – finansowy i ocenę sytuacji finansowej banku oraz koncepcję marketingowego działania banku. Przedstawiono działalność marketingową banku PKO BP SA, określono cele działania strategicznego, oraz kanały dystrybucji wykorzystywane przez bank do realizacji określonej strategii marketingowej.
Segmentation in strategy marketing based on the example of PKO BP S.A. Bank
Keywords: marketing; strategia marketingowa w banku; produkt bankowy; segmentacja klientów; kanały dystrybucji