Kształtowanie wizerunku marki miasta na przykładzie Krynicy Zdrój - Wiśniewski, Marcin (My University, 2009)
Celem pracy jest analiza procesu budowania marki miasta na przykładzie Krynicy Zdroju. Postawiono również kilka hipotez szczegółowych: silniejsze nastawienie na aktywne formy turystyki, skierowane do ludzi młodych, przy niezmiennej pozycji Krynicy Zdroju jako uzdrowiska w świadomości zainteresowanych, pomoże przyciągnąć ludzi młodych i nie zniechęcić obecnych interesariuszy, a co za tym idzie zwiększyć zyski dla miasta ; dotychczasowe formy promocji stosowane przez władze miasta są mało znane mieszkańcom i osobom z poza miasta ; w obliczu spadku skuteczności standardowych działań promocyjnych należałoby zastosować niestandardowe formy promocji z naciskiem na wykorzystanie Internetu. W celu realizacji przyjętych celów i weryfikacji hipotez przeprowadzono badania, w których wykorzystano informacje ze źródeł wtórnych jak i pierwotnych. Informacje pierwotne pozyskane zostały za pomocą badań bezpośrednich przeprowadzonych w okresie od lutego do kwietnia 2009 roku, w których zastosowano technikę wywiadu bezpośredniego. Badania miały charakter ilościowy a narzędziem badawczym był kwestionariusz wywiadu. Niniejsza praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. W rozdziale pierwszym zaprezentowano wybrane problemy teoretyczne związane z budowaniem marki miasta. W rozdziale tym przedstawiono również istotę marketingu terytorialnego, zwrócono uwagę na znaczenie budowania marki miasta a także przedstawiono model procesu kształtowania marki miasta. Rozdział drugi zawiera rozważania teoretyczne na temat marketingu miasta. Zaprezentowano w nim istotę tożsamości, wizerunku i reputacji miasta. Przedstawione zostały narzędzia kształtowania marki miasta. W rozdziale tym autor scharakteryzował również podstawy badania marki miasta, a także opisał markę miasta jako element konkurencyjności regionu. Rozdział trzeci traktuje o Krynicy Zdróju, przedstawiona została obszerna charakterystyka miasta, ponadto opisane zostały założenia badawcze oraz przebieg badań przeprowadzonych w mieście, co więcej w rozdziale tym autor zaprezentował wyniki badań przeprowadzonych zarówno wśród mieszkańców jak i interesariuszy zewnętrznych. W rozdziale czwartym zaprezentowana została autorska propozycja wybranych elementów strategii marketingowej dla miasta Krynica Zdrój, w której autor skupia się na zagadnieniach dotyczących kształtowania marki miasta. Scharakteryzowane zostały wszystkie etapy procesu zarządzania marketingowego a mianowicie badania i analizy na potrzeby kształtowania marki miasta, proces planowania a także pozycjonowania. Co więcej autor zaproponował przykłady projektów niezbędnych jego zdaniem do realizacji strategii marki a także zaproponował sposoby pomiaru wyników realizacji strategii marki. Pracę kończy podsumowanie, w którym zawarto kluczowe wnioski płynące z przeprowadzonych przez autora badań. W podsumowaniu zawarto także propozycje rozwiązań, które w opinii autora powinny być wzięte pod uwagę przy formułowaniu strategii marketingowej miasta Krynica Zdrój. Oprócz wniosków zweryfikowano również postawione na wstępie hipotezy badawcze.
Place's branding on the example of Krynica Zdrój
Keywords: wizerunek miasta; marka; marketing terytorialny