Rola pośrednika w kanałach dystrybucji usług ubezpieczeniowych na przykładzie Grupy PZU - Majcher Marcin (My University, 2004)
Celem pracy jest ocena roli pośrednika w kanałach dystrybucji usług ubezpieczeniowych. Zarysowane zostały podstawowe zagadnienia związane z koncepcjami marketingu-mix odniesione do sfery usług. Omówiono zasady i kryteria segmentacji rynku oraz elementy otoczenia wraz z założeniami organizacji działań marketingowych w firmie ubezpieczeniowej. W ramach strategii dystrybucji opisano główne kanały, ich charakterystykę oraz przedstawiono funkcje pośrednika w kanałach rynku. Scharakteryzowano rolę pośrednika ubezpieczeniowego grupy PZU i jego wpływ na działalność firmy.
Keywords: ubezpieczenia; marketing w ubezpieczeniach; kanały dystrybucji; działalność agenta ubezpieczeniowego; strategia marketingowa; PZU