Finansowe aspekty motywowania pracowników w restauracji "Blue Cactus" - Kukulak, Patrycja (My University, 2009)
W zachowaniu się człowieka, w angażowaniu się w pracę i obowiązki zawodowe ważną rolę spełnia zawsze motywacja, rozumiana, jako proces rządzący wyborem, którego dokonuje jednostka, kierując się dążeniem do osiągnięcia celów, będących wynikiem cenionych przez nią wartości, tj. tego wszystkiego, co jest godne jej pożądania; ma rzeczywistą lub wyobrażalną zdolność do zaspokajania potrzeb. Toteż w każdym procesie kierowania zespołami ludzkimi, trzeba tę motywację właściwie rozbudzać i kształtować. Celem pracy jest ukazanie warunków motywowania finansowego pracowników do pracy w firmie „Blue Cactus” oraz stosowania takich rozwiązań, które przynosiłyby jednocześnie korzyści pracownikom i organizacji, a więc dobór właściwego systemu motywowania. Ukazuje ona również wpływ systemu motywowania na efektywność i wydajność pracy. Nie daje jednak recepty na skuteczne motywowanie. Takiej recepty po prostu nie ma. Motywacja to złożony układ i jest całościową reakcją jednostki na sytuację pracy, wykonywane zadania i skutki pracy. Do realizacji celu wykorzystano szereg najnowszych pozycji literatury, prasy, a także informacje pozyskane Firmy „Blue Cactus”.
Financial aspects of motivation the employments in the "Blue Cactus" restaurant
Keywords: motywowanie; motywacje płacowe; motywowanie pracowników