Rozwój budownictwa mieszkaniowego i udział Banku PKO BP S.A. w jego finansowaniu - Przybyłowicz, Dorota (My University, 2008)
Bank jest ważnym elementem systemu gospodarczego, ponieważ spełnia trzy zasadnicze funkcje: dokonuje koncentracji kapitałów (polegającą na wykorzystywaniu drobnych oszczędności do wielkich inwestycji), przeprowadza transformację pieniądza w czasie (poprzez wykorzystywanie złożonych depozytów na czas nieokreślony i krótki do operacji na dłuższe terminy), a także realizuje rozliczenia finansowe odbywające się pomiędzy różnymi podmiotami życia gospodarczego. Bank jest instytucją szczególnego zaufania publicznego, posiada zezwolenia uprawniające do wykonywania czynności obciążających ryzykiem środki powierzone pod jakimkolwiek tytułem zwrotnym. Czynności te wiążą się z zaangażowaniem środków własnych banku, jak również pieniędzy powierzonych przez depozytariuszy. Bank, aby możliwie najlepiej zagospodarować pieniądze, udostępnia je osobom fizycznym (w formie kredytów dla gospodarstw domowych) oraz podmiotom gospodarczym na rozwijanie działalności produkcyjnej, handlowej, usługowej. Działalność kredytowa jest najważniejszym rodzajem działalności banku, ponieważ stanowi podstawowe źródło jego dochodu. Dlatego sukcesy czy porażki w działalności kredytowej decydują o wynikach banku. Bank poprzez działalność kredytową, realizowaną w różnych formach uzyskuje znaczny przychód z tytułu prowizji i odsetek, które płacone są przez cały okres kredytowania. Łączna suma odsetek i prowizji uzyskanych przez bank pozwala na pokrycie wszystkich wydatków związanych z pozyskaniem środków oraz kosztami obsługi kredytu. Lata transformacji gospodarczej wywołały wiele pozytywnych efektów, a wśród nich osiągnięto przekonanie, że zaspokojenie chęci posiadania mieszkania na własność jest uwarunkowane przede wszystkim dostępem do środków finansowych. Zróżnicowanie pod względem inwestorów zmierzających do zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych jest duże, jednakże główny podział dotyczy osób kupujących mieszkania oraz prowadzących samodzielnie realizację własnych inwestycji. W wyniku dynamicznego rozwoju budownictwa mieszkaniowego bank PKO BP S.A. zwiększył różnorodność oferty kredytowej w zakresie finansowanie budownictwa mieszkaniowego i wprowadził wiele modyfikacji. Działania te spowodowały, że oferta banku PKO BP S.A. zaliczana jest jako jedna z najbardziej dostępnych i konkurencyjnych na rynku. Celem pracy jest próba identyfikacji problemów, które towarzyszą działalności kredytowej banku, szczególnie w zakresie oferty produktów budownictwa mieszkaniowego oraz stosowanych w praktyce systemów ograniczania ryzyka kredytowego przez bank. Celem przeprowadzonych badań było zaprezentowanie odpowiedzi na pytania- czy bank PKO BP S.A. w swojej ofercie produktów mieszkaniowych uwzględnia promowanie rozwoju budownictwa mieszkaniowego dla klientów indywidualnych, oraz jak wygląda obecnie sytuacja mieszkaniowa w Polsce i jakie są jej dalsze perspektywy.
The development of housing construction and participation of Bank PKO BP S.A. in its financing
Keywords: kredyty mieszkaniowe; oferta PKO BP S.A.; ryzyko kredytowe; zabezpieczenie kredytów mieszkaniowych; rozwój budownictwa mieszkaniowego; rynek mieszkaniowy; marketing produktów mieszkaniowuych PKO BP S.A.