Miejsce i rola Polski w europejskim systemie bezpieczeństwa - Litawa, Wioletta (My University, 2015)
Praca została poświęcona Polsce jej miejscu i roli w europejskim systemie bezpieczeństwa. Pozycja Polski w systemie bezpieczeństwa jest znacząca, bo w regionie Europy środkowo-wschodniej naród Polski kreuje szczególną rolę dla Europy. Celem pracy było ukazanie wizji Polski w Unii Europejskiej oraz w Sojuszu Północnoatlantyckim, a także wizja daleko idącej współpracy Rosji z państwami Europy oraz przybliżenie nowego powstającego Państwa terrorystycznego o nazwie państwo Islamskie. Pierwszy rozdział poświęcony jest charakterystyce bezpieczeństwa w Europie. Drugi rozdział skupia się na rozważaniach bezpieczeństwa dotyczącego narodu Polskiego oraz miejscu i roli w Sojuszu Północnoatlantyckim. Kolejny rozdział dotyczy tematyki związanej z terroryzmem. Ostatni rozdział przedstawia relacje pomiędzy Rosją a Ukrainą. Praca ta zawiera zarys mojej wizji dotyczący narodu Polskiego w globalnym bloku Sojuszu Północnoatlantyckiego i rola w nim do spełnienia, a także ukazanie Polski w świetle Unii Europejskiej, jak również z państwami, które nie są jeszcze w strukturach Unijnych. Oceniam Polskę po odzyskaniu niepodległości jako dobry przykład jak można w kraju przeprowadzać reformy oraz jak można dążyć do zintegrowanej Europy i Świata.

The study was devoted to Poland as place and role In the European Safety System. The position of Poland in the safety system is significant.The main important thing was being showed poland as part of EU and NATO. As well as vision of the far- reaching cooperation of Russia with countries of Europe and approximation new coming into existence of terrorist named the Islamic State. The first chapter is devoted to the characterisation of the safety in Europe. The Rother chapter is focusing on deliberations of the safety concerning Polish nation and the place, and the role in the North Atlantic Treaty Organisation. Another chapter regard the subject matter associated with the terrorism. The last chapter presents reports between Russia and Ukraine. The work contains the outline of my vision concerning Polish nation in the global Block of the North Atlantic Treaty Organisation and role in it to satisfy. As well as to reveal Poland in the light of the European Union as well as in states chich aren’t still in structures of the Union. I am assessing Poland other regaining independence as the good ex ample how it is possibile in the country to conduct reforms as well as how it possibile to head towards the integrated Europe and World.
The place and role of Poland in the european safety system
Keywords: Europa; bezpieczeństwo; Unia Europejska; Sojusz Północnoatlantycki; terroryzm; zagrożenie; konflikt; Europe; safety; European Union; North Atlantic Treaty Organisation; terrorism; threat; conflict