Polityka bezpieczeństwa energetycznego Polski - Pactwa, Bartłomiej (My University, 2014)
W pracy przedstawiono politykę bezpieczeństwa energetycznego Polski w odniesieniu do czterech podstawowych obszarów badawczych. Zaliczamy do nich takie obszary jak: obszar geologiczny, gospodarczy, instytucjonalny i geopolityczny. Każdy z tych obszarów tworzy odmienne dla danego państwa – w tym Polski – uwarunkowania na rzecz szeroko rozumianej projekcji polityki energetycznej. Rezultatem współistnienia każdego z tych obszarów jest bilans prowadzonej przez dane państwo polityki energetycznej, który w efekcie, w tym wypadku w odniesieniu przede wszystkim do Polski, tworzy spójny obraz bezpieczeństwa energetycznego naszego państwa. Bilans ten, prócz przedstawienia rezultatów prowadzenia polityki energetycznej w dotychczasowym kształcie, jest także propozycją zmian na przyszłość, które to zmiany powinny istotnie przyczynić się do poprawy bezpieczeństwa energetycznego Polski.

This work describes Poland's energy security policy in reference to four basic research fields such as: geological, economic, institutional and geopolitical scope. These four fields creates different circumstances for projection and developing of energy security policies for every country in the world. The balance of any country energy policies is a direct result of the coexistence of those four fields. As an effect (with regards to Poland) it creates a coherent picture of our country's energy security. This summary presents the results of the current energy policies and generates a proposition for future changes which should significantly improve Poland's energy security.
Energy security policy of Poland
Keywords: polityka energetyczna; zasoby geologiczne; infrastruktura; struktura zużycia; instytucje; podmioty gospodarcze; uwarunkowania zewnętrzne; dywersyfikacja dostaw; geopolityka; „tarcza antyrakietowa” Stanów Zjednoczonych; energy politics; geological resources; infrastructure; usage structure; institutions; economic entities; external circumstances; delivery diversification; geopolitics; United States Missile Shield; bezpieczeństwo energetyczne; tarcza Polski; energy security; Poland's Missile Shield