Motywowanie jako funkcja zarządzania przedsiębiorstwem - Nowak, Patrycja (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie motywacji jako funkcji zarządzania przedsiębiorstwem na przykładzie Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej S.A. w Tarnowie. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym z nich scharakteryzowano pojęcie zarządzania, omówione zostały jego funkcje. Wiele miejsca poświęcono na charakterystykę jednej z funkcji, jaką jest motywacja. Ponadto w tym rozdziale dokonano charakterystyki niektórych teorii motywacji. Rozdział drugi zawiera prezentację pojęć systemu motywacyjnego oraz jego koncepcji. Omówiono w nim istotę motywacji finansowej. Dokonano klasyfikacji i charakterystyki płac ze szczególnym uwzględnieniem funkcji motywacyjnej, zaprezentowano także formy płac. W dalszej części rozdziału została mówiona istota motywacji pozafinansowej, scharakteryzowano pozapłacowe czynniki motywacyjne Rozdziały te mają charakter literaturowy i przedstawiają zagadnienia niezbędne do zrozumienia istoty zarządzania i motywacji. Rozdział trzeci stanowi część empiryczną pracy, wykorzystującą szereg danych udostępnionych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej S.A. w Tarnowie. Zaprezentowane są w nim podstawowe informacje na temat powstania przedsiębiorstwa i zakresu jego działalności, wielkości i struktury zatrudnienia. Przeprowadzono analizę majątku przedsiębiorstwa i źródeł jego finansowania oraz analizę sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. W czwartym, a zarazem ostatnim rozdziale pracy, scharakteryzowano system motywacyjny w Miejskim Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej S.A. w Tarnowie, omówiono istotę motywacji finansowej i pozafinansowej. Wskazano w nim również pożądane kierunki dalszego ewoluowania systemu motywacyjnego w badanym przedsiębiorstwie.
Motivating as a function of the enterprise management
Keywords: motywacja; zarządzanie przedsiębiorstwem