Ocena funkcjonowania leasingu środków trwałych w regionie małopolskim - Ciastoń Agnieszka (My University, 2001)
Celem pracy jest ocena funkcjonowania leasingu środków trwałych w regionie małopolskim. Zdefiniowano pojecie leasingu, scharakteryzowano jego rozwój, oraz wyszczególniono strony biorące udział w umowie leasingu. Sprecyzowano rodzaje leasingu, które najczęściej są wykorzystywane do sfinansowania zakupu środków trwałych. Przedstawiono procedurę zawierania umów, obowiązki firmy leasingowej związane z weryfikacją klienta, oraz procedurę przekazania przedmiotu leasingu korzystającemu. Zawarto charakterystykę rynku leasingowego w Polsce na podstawie danych ze Związku Przedsiębiorców Leasingowych oraz dokonano oceny funkcjonowania leasingu środków trwałych.
Keywords: zarządzanie; finanse; leasing; środki trwałe; firma leasingowa; rynek leasingowy; klient