Stosunki międzynarodowe polsko-rosyjskie na podstawie opinii publicznej 1989-2005 - Kołodziej Aleksandra Maria (My University, 2005)
Autorka w niniejszej pracy przedstawia historię stosunków polsko-rosyjskich oraz niezwykle szczególny czas, a mianowicie lata 1989-2005. Wskutek II wojny światowej i porozumień jałtańskich, w wyniku których mocą decyzji Stalina, Churchilla i Roosevelta, powojenna Polska, a późniejsza PRL, umiejscowiona została w radzieckiej strefie wpływów na długie 45 lat. Rok 1989 dlatego jest wyjątkowy, gdyż Polska odzyskała swą suwerenność stając się państwem niepodległym. Polska, która do tej pory, opleciona siecią politycznych i gospodarczych zależności od Związku Radzieckiego, dostała się w strefę jego wpływów, tak też była traktowana przez świat zachodni. Jednak wydarzenia lat 80. i 90., które ukazuję w niniejszej pracy, dały szansę zmiany tego stanu. W Autorka w pracy przedstawia próbę procesu uniezależniania się Warszawy od Moskwy, pamiętny 1989 rok, kiedy to skończyła się zależność oparta na dawnych zasadach. Następnie zabiegi Polski o przyszłe członkostwo zarówno w Sojuszu Północnoatlantyckim jak i w Unii Europejskiej. Stosunki polsko-radzieckie i polsko-rosyjskie są olbrzymim obszarem. Nie sposób przedstawić w całości tych relacji. Dlatego też w pracy skupiono się na wydarzeniach najbardziej istotnych. Zamierzonym celem autorki było spojrzeć na stosunki polsko-rosyjskie przez pryzmat stanowiska publicystyki .
Keywords: stosunki międzynarodowe; stosunki polsko-rosyjskie; opinia publiczna; członkostwo w NATO; Układ Warszawski; dialog; Katyń; polityka; polityka zagraniczna Polski wobec Wschodu; Rosja; gospodarka; tranzyt; integracja z UE