Kwak, WiolettaMajewski, Edward2019-11-152019-11-152019-11-15http://hdl.handle.net/11199/10530Praca w kompleksowy sposób traktuje o zagadnieniach związanych z wizerunkiem marki oraz porusza tematykę odnoszącą się do zachowań konsumentów. W celu przygotowania niniejszego opracowania wykorzystano szeroki zasób źródeł wtórnych oraz przeprowadzono, na terenie powiatu nowosądeckiego, badania bezpośrednie z wykorzystaniem metody ankiety. W części teoretycznej omówiono zagadnienia związane z marką i jej wizerunkiem oraz zachowaniami zakupowymi konsumentów. Natomiast część badawczą poświęcono na dokonanie analiz związanych z procesem podejmowania decyzji zakupowych na rynku produktów wędliniarskich oraz postrzeganiem marki Uryga przez konsumentów. Analiza zebranych informacji pozwoliła na wyciągnięcie wielu wniosków. Wykazała, iż głównymi czynnikami determinującymi wybór określonych produktów wędliniarskich są smak, wygląd oraz ich jakość. Z kolei posiadany przez markę wizerunek, według respondentów, nie należy do podstawowych argumentów przemawiających za wyborem danego produktu. Z przeprowadzonych badań wynika również, iż marka Uryga jest znana oraz pozytywnie postrzegana przez mieszkańców powiatu nowosądeckiego. Produkty tej marki są wysoko oceniane głównie za smak oraz wygląd.Diploma thesis in a comprehensive way deals with issues related to the brand image and raises topics related to consumer behavior. In order to prepare this elaboration a wide range of secondary sources was used and carried out direct research using the survey method in the Nowy Sącz county. The theoretical part discusses related issues with the brand and its image as well as consumer purchasing behavior. The research part was devoted to making analyzes related to the process of making purchase decisions on the market of sausage products and the perception of the Uryga brand by consumer. The analysis of the collected information allowed to draw many conclusions. The analysis of the collected information enabled to draw many conclusions. It demonstrated that the main factors determining the selection of specified sausaged products are taste, appearance and their quality. In turn, the image held by the brand, according to the respondents, is not one of the basic arguments for choosing a given product. The research also shows that the Uryga brand is known and positively perceived by the inhabitants of the Nowy Sącz county. The products of this brand are highly rated mainly for taste and appearance.plopen accessmarkawizerunek markizachowania konsumentówUrygaankietabrandbrand imageconsumer behaviorqustionnaireWizerunek marki oraz zachowania zakupowe konsumentów na przykładzie firmy UrygaBrand image and shopping behaviour of consumers on the example of Uryga companymasterThesis