Potencjalna przyszła ekspozycja - Kocęba Anna (My University, 2005)
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie oraz konkurencyjność instytucji bankowych niezwykle ważny jest pomiar ekspozycji na ryzyko kredytowe. Właściwa jej ocena jest szczególnie istotna w przypadku pozagiełdowych instrumentów pochodnych, gdyż w przeciwieństwie do pożyczki kwota narażona na stratę w razie niewypłacalności kontrahenta nie jest tu po prostu równa wartości nominalnej kontraktu. Przy estymacji ryzyka kredytowego należy również pamiętać o potencjalnej przyszłej ekspozycji, związanej z dalszymi możliwymi zmianami wartości danego instrumentu. W związku z ogromnym wzrostem znaczenia ryzyka kredytowego, autorka podejmuje ten temat i chce przedstawić w niniejszej pracy pojęcie potencjalnej przyszłej ekspozycji oraz zaproponować sposób jej pomiaru ukazując, że jest to proces niezwykle skomplikowany i wymagający często wielu subiektywnych decyzji i ocen.
Potential future exposure
Keywords: ryzyko kredytowe; zarządzanie ryzykiem kredytowym; systemy informatyczne; mierzenie ekspozycji; ekspozycja oczekiwana a maksymalna; ocena wrażliwości; kontrakty forward; estymacja potencjalnej ekspozycji