Analiza wynagrodzeń pracowników na przykładzie Urzędu Gminy w Łabowej - Janczak, Maria (My University, 2011)
Przewodnim tematem pracy jest rozważanie najważniejszych aspektów i faktów związanych z wynagrodzeniem pracowników. Podmiotem badań w pracy jest Urząd Gminy w Łabowej. Przedmiotem badań jest ukazanie procedur oraz zasad wynagradzania pracowników w Urzędzie Gminy, a także ich analiza i ocena funkcjonowania. Praca składa się z czterech rozdziałów, spośród których można wyróżnić część teoretyczną składającą się z I i II rozdziału oraz część empiryczną w skład, której wchodzi rozdział III i IV. Pierwszy rozdział wyjaśnia definicje i funkcje wynagrodzeń, a także ukazuje szczegółową charakterystykę form płacy. W rozdziale drugim omówiono pojęcie i istotę systemu wynagrodzeń. Zaprezentowano tu zasady budowania efektywnego systemu wynagrodzeń, jak również etapy jego tworzenia. W kolejnym trzecim rozdziale scharakteryzowano Gminę Łabowa, jak również przedstawiono strukturę organizacyjną Urzędu Gminy w Łabowej. Ostatni rozdział to diagnoza systemu wynagrodzeń pracowników Urzędu Gminy. Zawiera on analizę i ocenę systemu wynagrodzeń, jaki jest stosowany w Urzędzie. Na zakończenie omówiono wnioski wynikające z przeprowadzonej analizy oraz dokonano oceny skuteczności stosowanego systemu wynagrodzeń w Urzędzie Gminy. Wyniki przeprowadzonej analizy obecnie stosowanego w Urzędzie Gminy w Łabowej systemu wynagradzania ukazały wiele nieścisłości, jego słabych stron, brak realizacji powierzonej mu funkcji motywacyjnej, wyraźny brak satysfakcji u pracowników z prowadzonej przez urząd polityki płac, sposobu doboru i wykorzystania motywatorów materialnych.
Analysis of wage workers on Łabowa Municipial Office example
Keywords: wynagrodzenia; składniki wynagrodzenia; system płac; gmina