Analiza porównawcza lokat bankowych na rynku lokalnym - Tokarczyk, Adrian (My University, 2011)
Prezentowana praca jest próbą wyjaśnienia zasad funkcjonowania systemu bankowego, jego wpływu na aspekty społeczne w Polsce oraz zanalizowania opłacalności dwóch konkurencyjnych lokat bankowych. Praca opisuje nie tylko istotę systemu bankowego, ale też jego hierarchię oraz zakres i cele działania w Polsce. Autor zestawił ponadto różne produkty bankowe, jak kredyty, ubezpieczenia, lokaty, czy karty płatnicze. Przedstawiono tu także banki lokalne wraz z ich ofertą ukierunkowaną na zaspokojenie potrzeb klientów indywidualnych. Informacje teoretyczne znalazły odzwierciedlenie w części empirycznej ukazanej na przykładzie lokat terminowych PKO Banku Polskiego oraz mBanku (rozdział 3). Autor scharakteryzował tu produkty depozytowe tych instytucji, badając zarówno ich szerokość jak i głębokość asortymentową. Jednak głównym punktem pracy jest zestawienie lokat rocznych wskazanych instytucji oraz ukazanie wyższości bankowości elektronicznej nad tradycyjną. Przewagę tą potwierdza zawarte w pracy zestawienie korzyści związanych z obiema propozycjami oszczędzania. Punktem odniesienia stały się tu cechy lokaty, jak rentowność, płynność oraz stopień ryzyka, które pozwolą potencjalnemu deponentowi na wybór tej najatrakcyjniejszej.

This work characterizes banking system, its structure, range of operation and bank products with particular push on deposits. It describes also local banks – PKO Bank Polski and mBank and theirs offer for individual clients. Besides, in the support on accepted in work methodology author compares annual investments these banks for purpose of showing the superiority of the home banking over traditional.
Comparative analisys of bank deposits on the local market
Keywords: system bankowy; bank centralny; banki komercyjne; produkty bankowe; lokata; depozyt; kredyt; ubezpieczenia; karty płatnicze; oprocentowanie; ryzyko