Bezpieczeństwo witryn internetowych firm i instytucji w Polsce - Łabno, Krzysztof (My University, 2007)
Praca ma na celu przybliżenie problemu bezpieczeństwa witryn internetowych instytucji i firm w Polsce, wskazując główne zagrożenia oraz niebezpieczeństwa, jakie niosą ze sobą najczęściej wykorzystywane techniki ataków używane przez agresorów. Sama problematyka bezpieczeństwa dotyczyć będzie przede wszystkim największych i najbardziej znanych portali i wortali internetowych funkcjonujących w Polsce, witryn rządowych i organizacji pozarządowych, administracji samorządowej, instytucji finansowych oraz witryn internetowych użytkowników indywidualnych i firm. Zdobyte doświadczenie autora pozwoliło również na stworzenie i omówienie sposobów przeciwdziałania oraz ochrony przed wybranymi atakami w globalnej sieci Internetu, które zaprezentowano w pracy. Przedstawione zostały główne zasady polityki i schematu audytu bezpieczeństwa. Przedstawione zostały koszty związane z wdrożeniem polityki bezpieczeństwa. Ponadto zaprezentowana została skala zagrożenia związana z przestępczością w Internecie oraz został przybliżony aspekt naruszania praw autorskich i pokrewnych w Internecie.
The safety of companies and institutions official websites in Poland
Keywords: internet; bezpieczeństwo danych; prawo autorskie; bezpieczeństwo w internecie