Rola Zespołów Ekonomiczno - Administracyjnych Szkół w funkcjonowaniu szkół gminnych na przykładzie Zespołu Obsługi Szkół i Przedszkoli w Oleśnie - Kądzielawa, Lucyna (My University, 2013)
Niniejsza praca została poświęcona Zespołowi Obsługi Szkół i Przedszkoli w Oleśnie - jednostce organizacyjnej powołanej do życia przez Radę Gminy w Oleśnie, celem przekazania jej do wykonania określonych przepisami prawa zadań i obowiązków Gminy Olesno w zakresie oświaty czy edukacji publicznej. Zamysłem niniejszej pracy jest pokazanie funkcji jaką spełniają Zespoły Ekonomiczno - Administracyjne Szkół w funkcjonowaniu szkół gminnych oraz przeprowadzenie analizy wydatków na oświatę w Gminie Olesno w latach 2008-2012. Dokonano również oceny realizacji zadań przez Zespół oraz zaprezentowano własne pomysły na działania w celu udoskonalenia funkcjonowania opisywanej jednostki.
The Role of Groups Providing Economic and Administrative Services for Schools in the Functioning of Communal Schools Illustrated with an Example of the Group of School and Kindergarten Services in Olesno
Keywords: edukacja publiczna; gmina Olesno; przepisy prawne