Analiza roli powiatów w polskim systemie samorządów terytorialnych na przykładzie Powiatu Nowosądeckiego - Kowalczyk Anna (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest próba oceny efektywności powiatu w osiąganiu zamierzonych celów na przykładzie Powiatu Nowosądeckiego 2005 roku. Autorka pracy przedstawia także źródła finansowania dochodów powiatu oraz jakie realizuje zadania i jakie ponosi koszty na realizacje tych zadań. Pozwala to między innymi spojrzeć na sytuację finansową w powiecie, gdyż wiemy, że zadania leżące w gestii powiatu, nie mogłyby być efektywnie wykonywane, gdyby powiat nie został zaopatrzony w odpowiednie środki do ich realizacji. W pracy wykazano, że bez powiatów z powodzeniem można by się obejść oraz że jednostki te nie wypracowują praktycznie swoich dochodów własnych. Z tak labilnego systemu wyłania się niekorzystny obraz padający na samorząd powiatowy. Podjęto także próbę uwidocznienia, iż podejmowane decyzje niezbędne do realizacji celów działania powiatu uwarunkowane są wieloma ograniczeniami. Praca opiera się zarówno na literaturze przedmiotu jak i na badaniach przeprowadzonych na konkretnym przykładzie tj. Powiecie Nowosądeckiem w roku 2005, w oparciu o informacje zebrane w poszczególnych wydziałach Starostw Powiatowego oraz szczególnie w oparciu o sprawozdanie finansowe z wykonania budżetu za 2005 rok.
Efficiency Analysis of Second Level of Polish Local Government Administration; Nowy Sącz District Case Study
Keywords: samorząd terytorialny; finanse publiczne; administracja publiczna; finanse lokalne; organizacja samorządu terytorialnego; powiat; finansowanie zadań JST ze środków UE; budżet powiatu; powiat nowosądecki; nadzór i kontrola gospodarki finansowej