Stosunki polsko-węgierskie przed i po II wojnie światowej - Malik, Bogumiła (My University, 2013)
Celem pracy jest przedstawienie wydarzeń historycznych oraz stosunki polsko-węgierskie przed i w czasie drugiej wojny światowej. Rozdział I omawia sytuację Królestwa Węgier na europejskiej scenie politycznej, wprowadzając pokrótce udział Węgier w I wojnie światowej, a przede wszystkim pokazując skutki uczestnictwa w tej wojnie, powstałą po Traktacie Wersalskim, a zwłaszcza po Traktacie w Trianon zmianę granic Królestwa Węgier, zmniejszenie jego terytorium oraz liczebności mieszkańców. Opisuje także relacje Węgier z Niemcami oraz relacje z Polską w tym okresie. Rozdział II relacjonuje stosunek rządu Królestwa Węgier oraz ludności węgierskiej do Polski i Polaków po wybuchu II wojny światowej – decyzję o otwarciu granicy węgierskiej dla polskich uchodźców wojskowych i cywilnych. Opisuje organizację pobytu uchodźców na Węgrzech: obozów dla wojskowych i osób cywilnych, sposób finansowania ich pobytu, zaopatrzenia, opieki socjalnej, opieki zdrowotnej, szkolnictwa, opieki duszpasterskiej. Pokazuje instytucje rządowe i pozarządowe wspomagające uchodźców. Opisuje cichą pomoc w ewakuacji żołnierzy polskich z Węgier do Wojska Polskiego powstającego we Francji i na Bliskim Wschodzie, a także działania na rzecz uchodźców pochodzenia żydowskiego mimo antyżydowskich ustaw węgierskich. Przytacza również przykłady pomocy wojsk węgierskich, stacjonujących u boku Niemców na terenach okupowanej Polski, udzielanej Polakom, w tym w okresie Powstania Warszawskiego. Rozdział III opisuje sytuację po wkroczeniu Niemców na Węgry w marcu 1944 roku.
Polish-Hungarian relations before and after the second warld war
Keywords: Węgry; Polska; historia; Wojna Światowa II