Inwestowanie społecznie odpowiedzialne jako etyczny sposób pomnażania pieniędzy. - Fidelus, Katarzyna (My University, 2010)
Różnorodność instrumentów finansowych na rynku jest duża, lecz wybór tych właściwych, dla wielu inwestorów wciąż jest poważnym dylematem. Sztuką jest bowiem właściwe ulokowanie zarobionych pieniędzy. Często zdarza się, że inwestorzy liczą nie tylko na zyski finansowe, lecz także na dodatkowe korzyści, np. społeczne i związane z ochroną środowiska. Najnowsze trendy rynkowe wskazują, że inwestowanie zgodne z powszechnie przyjętymi kanonami moralnymi i etycznymi oraz takie, które działa na korzyść środowiska i zmian klimatycznych zdobywa coraz większą popularność. W niniejszej pracy dokonany został przegląd funduszy inwestycyjnych, w szczególności funduszy społecznie odpowiedzialnych, zwanych inaczej etycznymi, zielonymi, bądź zrównoważonymi. Praca przedstawia fundusze inwestycyjne społecznie odpowiedzialne jako ważny produkt finansowy wpływający nie tylko na zwrot z danej inwestycji, lecz także na poczucie moralnej satysfakcji. Celem niniejszego opracowania jest ponadto ukazanie, że fundusze inwestycyjne społecznie odpowiedzialne, choć jeszcze mało w Polsce popularne, są bezpieczną i rentowną inwestycją, zwłaszcza w dłuższym okresie czasu. Badania przeprowadzone na potrzeby pracy mają udowodnić, że grupa funduszy zrównoważonych jest mniej narażona na ryzyko. Dogłębne poznanie zasad funkcjonowania funduszy SRI i ich filozofii umożliwia bowiem wybór odpowiedniego instrumentu, który generując zysk jednocześnie wpływa na poczucie spełnienia etycznego. Najważniejszym celem niniejszej pracy jest porównanie dwóch rodzajów funduszy oraz udzielenie na tej podstawie odpowiedzi na pytanie: „Czy inwestycje społecznie odpowiedzialne w dłuższej perspektywie czasu przynoszą podobne lub wyższe zwroty z inwestycji, a ich ryzyko inwestycyjne charakteryzuje się niższym poziomem niż w przypadku tradycyjnego sposobu inwestowania?” W celu weryfikacji tezy niniejszej pracy posłużono się metodą obliczeń empirycznych odpowiednich miar efektywności i ryzyka inwestycji. Miary te bowiem pozwalają na ocenę inwestycji i zrozumienie zasad rządzących rynkiem finansowym. Przeprowadzone badania własne miały za zadanie skonfrontowanie funduszy społecznie odpowiedzialnych z funduszami konwencjonalnymi. Po przeprowadzeniu analizy wyników osiągniętych przez badane fundusze w czasie od 2002 do 2009 roku można z cala pewnością potwierdzić tezę tego opracowania.
Socially responsible investing, the ethical way of making money.
Keywords: inwestowanie; inwestowanie społecznie odpowiedzialne; fundusze inwestycyjne społecznie odpowiedzialne; Polska; Socially Responsible Investing (SRI)