Wpływ podatku od towarów i usług na płynność finansową firmy - Poręba, Urszula (My University, 2014)
W pracy został zaprezentowany wpływ podatku od towarów i usług na płynność finansową w firmie „X” w ostatnich latach jej działalności. Przeprowadzenie badania było możliwe poprzez wykorzystanie literatury fachowej dotyczącej podatku od towarów i usług oraz płynności małych i średnich przedsiębiorstw, a także poprzez dane liczbowe dotyczące firmy „X”, w oparciu o które zostało przeprowadzone badanie. Celem pracy była analiza metody rozliczenia podatku VAT w danym miesiącu oraz obliczenie wskaźników płynności firmy na przełomie roku 2012, z których precyzyjnie można wyciągnąć wnioski dotyczące funkcjonowania jednostki. W oparciu o literaturę i dane liczbowe spółki „X” należy stwierdzić, że firma w sposób jasny i rzetelny prowadzi ewidencję sprzedaży i zakupu, dzięki której comiesięczne rozliczenie podatku od towarów i usług nie sprawia większego problemu, również na dobrym poziomie firma utrzymuje wskaźniki dotyczące płynności finansowej. Przeprowadzone badanie ujawniło, jak ważną rolę w funkcjonowaniu działalności odgrywają zwroty podatku VAT, który w znacznym stopniu zasila konto firmy, a tym samym usprawniają płynność finansową.

This thesis presented influence of the value added tax on the financial liquidity maintained in the company "X" in recent years of its activity. Conducting research was possible by exploiting the specialist literature concerning the value added tax and the liquidity of small and medium enterprises, also through the figures concerning the company "X" based on which the calculations were conducted. The aim of the work was to analyze the methods of accounting for the value added tax in each month of activity of the company and to calculate liquidity ratios of the company during the year 2012, which precisely made it possible to draw concerning conclusions about activity of the company. Based on literature and figures of the company "X" it is possible to state that the company in the bright and reliable way runs the sales and purchase register, thanks to what the monthly settlement of the value added tax is not problem for the company, also liquidity ratios of the company are on appropriate level. Conducted examining revealed how important role in functioning of the company have refunds of the value added tax to a considerable degree the account of the company and how they are streamlining the financial liquidity.
Influence of the value added tax on the financial liquidity of the company
Keywords: podatek; podatek od towarów i usług (VAT); stawki podatku; podatek należny; podatek naliczony; tax; value added tax (VAT); tax rate; VAT payable; VAT receivable; wskaźniki płynności; liquidity ratios